Het verhaal van Marc: Ik kreeg een unieke ervaring als alleenstaande vader.

Door: Afra Accord

10 jaar lang alleenstaande ouder zijn van twee peuters en een tiener,” begint Marc, “en van de oudste, nu 25 jaar en op zichzelf wonend, ben ik al vijf jaar geen single ouder meer. Dat betekent dat ik het goed gedaan heb,” zegt hij met een mengeling van trots en opluchting.

Marc spreekt over het vaderschap met een nuchterheid die alleen ervaring kan brengen. “Niets in het leven is makkelijk, zeker het alleen opvoeden van drie kinderen niet. Er zijn ups en downs, voor- en nadelen. Het was niet mijn keuze, maar het gebeurde. En kijk nu eens, het is mooi geworden. Ik moest opnieuw beginnen, en dat is gelukt.”

Het overlijden van zijn vrouw plaatste Marc voor een enorme uitdaging. “Je leeft in het moment. Ik dacht niet terug aan hoe het was, ik wist alleen dat ík het moest doen.” Deze acceptatie van de realiteit en het richten op de toekomst lijken de sleutel te zijn geweest voor zijn veerkracht.

“Je weet hoe vaders zijn, vaak minder aanwezig, laten veel liggen. Maar plotseling moest ik er altijd zijn. Ik moest situaties meemaken die normaal gesproken een moeder beleeft.” Marc lacht als hij vertelt over zijn dochter die voor het eerst ongesteld werd. “Ik had vrouwen en zussen in huis, dus ik was voorbereid. ‘Welk maandverband gaan we gebruiken? Oké, laten we 20 pakken kopen. Voorlopig zit je goed, en let op je hygiëne.’ En ze moet van alles leren over de bloemetjes en de bijtjes, ze is nu een dame”.

Maar er waren ook moeilijkere momenten. “Mijn jongste kinderen wilden bij mij aan de borst liggen, zoals ze gewend waren bij hun moeder. Het zachter en gevoeliger worden, dat was een uitdaging. Ik moest mijn vrouwelijke kant aanspreken om mijn kinderen te geven wat ze nodig hadden.”

Marc reflecteert over het leven en gelooft dat het je brengt wat je nodig hebt. “Ik denk niet dat mijn vrouw overleed zodat ik een andere vrouw in huis moest halen voor de opvoeding. Het leven kan je negatief bekijken, als een straf, of als een cadeau. Ik heb mijn verdriet gehad, maar op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik als man een unieke ervaring kreeg. Ik zou dingen meemaken die veel mannen niet meemaken, en daardoor zou ik mijzelf op een manier ontwikkelen die veel mannen niet doormaken. Dit was ook voor mijn kinderen een belangrijke ervaring. Achteraf gezien was dit allemaal een cadeau.”

Zijn advies is simpel maar krachtig: “Wees er voor je kinderen. Als je het niet doet, betaal je daar later een prijs voor. Maar doe je het goed, dan is de beloning mooier dan je je kunt voorstellen. De waardering die ik van mijn kinderen krijg, is onbeschrijfelijk. Het is geweldig om hun enige ouder te zijn.”

Ook je verhaal kwijt? Wij stellen het zeer op prijs als je jouw ervaringen en inzichten met ons wilt delen via het 1ouderpunt. Of je nu een alleenstaande ouder bent die op zoek is naar ondersteuning, advies nodig heeft of gewoon wilt praten met gelijkgestemde ouders, wij zijn er voor jou. Bij het 1ouderpunt begrijpen we dat het opvoeden van een kind als alleenstaande ouder unieke uitdagingen met zich meebrengt. Daarom bieden wij een veilige en vertrouwelijke omgeving waar je jouw verhaal kunt delen en ondersteuning kunt vinden die specifiek is afgestemd op jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op met het 1ouderpunt.

Delen

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Actueel

Op de hoogte blijven

Ontvang tips en inspiratie rondom alleenstaand ouderschap in je inbox!

Geen spam, maar gewoon een leuke nieuwsbrief.

Onderwerpen van gesprek

1ouderpunt

Nog meer lezen

De nieuwe alleenstaande ouder – Daddy Q!

Als alleenstaande vader uit Amsterdam heb ik door de jaren heen veel geleerd over het leven, opvoeden en de kunst van het opnieuw beginnen. Ik wil deze ervaringen en inzichten met jullie delen in mijn maandelijkse vlogs op ons kanaal. Over Daddy Q – Maak kennis met Quaito Dasburg, een

Lees verder