Het verhaal van Eva: “Ik wist van tevoren dat hij geen vader wilde worden.”

Door: Afra Accord

Niet alle ouders kiezen ervoor om hun kinderen in de steek te laten, soms weten ze gewoon niet beter, omdat ze zelf in de steek zijn gelaten als kind. Eva deelt haar verhaal over het opvoeden van haar dochter zonder de actieve aanwezigheid van haar vader. “Hij heeft altijd zo iets gehad van, ik weet niet hoe ik een goede vader zou moeten zijn, ik heb zelf nooit een vader gehad,” legt Eva uit over de vader van haar kind, die is opgevoed door zijn tantes en oma.

Op 34-jarige leeftijd had Eva een duidelijke kinderwens, die haar partner destijds niet deelde. “Ik wist van tevoren dat hij geen vader wilde worden,” zegt ze. Dus vanaf het begin heeft Eva de rol van ouder op zich genomen. “Mijn dochter heeft, ondanks het feit dat ze haar vader niet naast zich heeft, toch wel de twee beste ouders,” voegt ze eraan toe.

Hoewel Eva haar best doet om haar dochter te ondersteunen, heeft haar dochter Sara in de beginjaren wel moeite gehad met het ontbreken van haar vader. “Ik was best wel vaak teleurgesteld,” vertelt Sara, nu 19 jaar oud. “Ik botste vaak met hem hierover. Nu kan ik me wel uiten, als kind kon ik dat nog niet. Dit was soms best pittig.”

Echter, ondanks de uitdagingen, heeft Eva altijd gestaan op de verantwoordelijkheid van de vader als ouder. “Ik heb hem altijd gezegd, waar ter wereld je ook gaat, ik kom achter je aan,” zegt ze. Hoewel er kleine vooruitgangen zijn in hun relatie, blijft een hechte band onwaarschijnlijk gezien zijn eigen geschiedenis.

Voor andere alleenstaande moeders heeft Eva een duidelijke boodschap: “Doe alles wat voor jou goed voelt. Je doet het nooit goed als alleenstaande moeder, maar je houdt ondertussen wel alle ballen in de lucht” Ze herinnert zich nog een moeilijk moment waarop ze werd bekritiseerd voor niet direct beschikbaar zijn voor haar kind. Maar Eva heeft geleerd om zulke ervaringen om te zetten in leermomenten.

Het alleenstaand ouderschap brengt uitdagingen met zich mee, maar Eva heeft geleerd om haar dochter vrijheid te geven terwijl ze toch veiligheid en verantwoordelijkheid waarborgt. Kinderen van alleenstaande ouders groeien vaak snel op en leren al vroeg zelfstandigheid. En hoewel de weg soms moeilijk is, staan deze ouders altijd klaar om hun kinderen te steunen, ongeacht de omstandigheden.

Ook je verhaal kwijt? Wij stellen het zeer op prijs als je jouw ervaringen en inzichten met ons wilt delen via het 1ouderpunt. Of je nu een alleenstaande ouder bent die op zoek is naar ondersteuning, advies nodig heeft of gewoon wilt praten met gelijkgestemde ouders, wij zijn er voor jou. Bij het 1ouderpunt begrijpen we dat het opvoeden van een kind als alleenstaande ouder unieke uitdagingen met zich meebrengt. Daarom bieden wij een veilige en vertrouwelijke omgeving waar je jouw verhaal kunt delen en ondersteuning kunt vinden die specifiek is afgestemd op jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op met het 1ouderpunt.

Delen

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Actueel

Op de hoogte blijven

Ontvang tips en inspiratie rondom alleenstaand ouderschap in je inbox!

Geen spam, maar gewoon een leuke nieuwsbrief.

Onderwerpen van gesprek

1ouderpunt

Nog meer lezen

De nieuwe alleenstaande ouder – Daddy Q!

Als alleenstaande vader uit Amsterdam heb ik door de jaren heen veel geleerd over het leven, opvoeden en de kunst van het opnieuw beginnen. Ik wil deze ervaringen en inzichten met jullie delen in mijn maandelijkse vlogs op ons kanaal. Over Daddy Q – Maak kennis met Quaito Dasburg, een

Lees verder