Door: Barbara Nanninga & Marusjka Sistermans.
Het leven kent vele pieken en dalen; een waarheid die maar weinigen zullen ontkennen. Voor velen van ons strekt het ideaalbeeld van een partner die altijd blijft en een relatie die eeuwig voortduurt zich uit als een verlangen naar een stevig fundament voor ons bestaan. Toch is dit niet altijd de realiteit.
Sommigen kiezen er bewust voor om alleen ouder te zijn, ofwel omdat ze de hoop op een partner hebben opgegeven, of omdat ze simpelweg geloven dat alleenstaand ouderschap een betere optie is dan het eindeloze gedoe van relaties. Hoe dan ook, in dit spectrum van ervaringen zien we dat vele vormen van ouderschap goed kunnen functioneren.
Neem bijvoorbeeld Michelle, een gescheiden moeder met twee jonge kinderen. Na haar scheiding wilde ze koste wat het kost haar leven weer op de rit krijgen. Maar haar haast om een nieuw partner te vinden, dreef haar uit balans. Ze voelde zich incompleet zonder een partner aan haar zijde en was zo gefixeerd op het vinden van een nieuwe relatie dat ze vergat om in het moment te leven.
En is het niet juist ‘balans’ dat we nodig hebben? Ongeacht onze omstandigheden, is het vinden van balans essentieel om het leven vol te houden. Balans betekent niet dat we voortdurend in de overlevingsmodus moeten zijn, maar eerder dat we vertrouwen hebben in onszelf en weten dat we ons altijd zullen aanpassen, zelfs in moeilijke tijden.
Het nemen van tijd voor onszelf en het beoefenen van dankbaarheid kunnen ons helpen om de druk van het dagelijks leven te verminderen. Door meer te voelen en minder te denken, kunnen we ontdekken wat echt belangrijk voor ons is en loslaten wat niet langer past bij wie we zijn.
Persoonlijke ontwikkeling is nooit een verspilde inspanning. Of het nu gaat om het lezen van inspirerende boeken, luisteren naar boeiende podcasts, of het zoeken van hulp bij een therapeut of coach, het investeren in onszelf is altijd de moeite waard.
Het loslaten van het ‘perfecte plaatje’ en het omarmen van onze huidige situatie geeft ons en onze kinderen meer ruimte om te ademen, te zijn en te genieten. Soms moeten we simpelweg meegaan met de stroom van het leven, in plaats van te blijven vechten tegen de stroom in.
Uiteindelijk streven we allemaal naar balans. Het ervaren van die balans, te midden van alle ups en downs van het leven, is waar ware voldoening te vinden is.
Over Barbara Nanninga – (TV) Psycholoog & Lifecoach. Maak kennis met Barbara Nanninga, een veelzijdige psycholoog en lifecoach. Als alleenstaande moeder van een prachtige dochter deelt ze haar inzichten en ervaringen via maandelijkse columns voor 1ouderpunt. Met een eigen praktijk sinds 1997, heeft Barbara met talloze cliënten gewerkt aan persoonlijke en zakelijke vraagstukken. In 2000 bracht ze haar eerste boek, ‘Een bewuste duik in het onderbewuste’, uit en is ze momenteel bezig aan haar tweede boek over het ontwikkelen van een positieve mindset. In haar online training gebruikt ze haar eigen ontwikkelde zelfinzicht model om zelfvertrouwen op te bouwen en een positieve mindset te creëren. Daarnaast geeft Barbara leiderschapstrainingen in bedrijven en werkt ze zowel voor als achter de camera als psycholoog bij diverse televisieprogramma’s, waaronder ‘Help mijn man heeft een Hobby’, ‘Mijn leven in puin’, ‘Married at first sight’ en ‘The Bachelor’. Met haar brede achtergrond en ervaring draagt Barbara Nanninga bij aan het welzijn en de groei van anderen, zowel professioneel als persoonlijk. Zelf aan de slag met je mindset? Met de code ‘positief’ krijg je 50% korting via deze link.
Over Marusjka Sistermans – Therapeute & Coach. Marusjka is een alleenstaande moeder van een half-Spaanse zoon van 17 en een dochter van 14. Ze brengt haar kinderen groot met een mix van Nederlandse en Spaanse culturen, mede dankzij haar eigen ervaringen van het wonen in Spanje. Nu vanuit Amsterdam, werkt ze als hypno-therapeute, reader en coach, waarbij ze zich vooral richt op het doorbreken van emotionele blokkades bij haar cliënten. Marusjka’s unieke aanpak begint vaak met het focussen op de stem, waardoor ze snel de emotionele knelpunten kan identificeren. Zo zegt ze zelf: “Door te luisteren naar iemands stem, voel ik vaak al bij binnenkomst waar emotioneel iets vastzit.” Naast haar therapeutisch werk is Marusjka ook actief als vertrouwenspersoon, stemtrainer, voice-over artiest en is ze wekelijks bezig met muziek. In samenwerking met Barbara Nanninga heeft ze bijgedragen aan diverse TV-programma’s en workshops en nu werkt ze vol enthousiasme mee aan de columns voor het 1ouderpunt platform.