Het verhaal van Iris: “Een kind moet zelf beslissen of ze hun vader leuk vinden of niet.”

Door: Afra Accord

Iris is al 12 jaar lang de enige ouder in hun gezin, sinds de geboorte van haar dochter. “Ik had een knipperlicht relatie met haar vader, maar het was geen bewuste keuze om een alleenstaande moeder te worden,” vertelt ze. “Ik ben meer van de traditionele aanpak: huisje, boompje, beestje, dus trouwen.” Het liep echter anders dan ze had gehoopt. “Maar zo gaan dingen nu eenmaal in het leven.”

Vanaf het begin wist Iris dat ze het alleen zou kunnen. “Ik heb de energie en de kracht, en hele lieve familieleden die ons hebben gesteund,” legt ze uit. Het hebben van een steunend netwerk is cruciaal, weet Iris. Haar moeder stond vaak klaar om op te passen toen Iris weer aan het werk moest om de kost te verdienen.

In financieel opzicht droeg de vader in de eerste jaren bij, maar vanwege geestelijke gezondheidsproblemen hield dat op. “In het begin was het moeilijk en moest ik echt op de centen letten,” herinnert Iris zich, “maar toen ik een betere baan kreeg, konden we wat ruimer leven.” Toch blijft het leven duur, vooral met de huidige economische uitdagingen.

Ondanks haar inzet voelt Iris zich soms schuldig. “Omdat ik zowel vader als moeder ben, denk ik dat ik haar te veel haar zin geef,” legt ze uit. “Misschien is het onterecht, maar ik wil compenseren voor haar gemis.” Iris probeert altijd open te zijn naar haar dochter toe over de situatie. “Een kind moet zelf beslissen of ze hun vader leuk vinden of niet,” zegt ze. “Als moeder moet je dat niet proberen te beïnvloeden.”

Het pad van alleenstaand ouderschap is niet altijd gemakkelijk, maar Iris blijft standvastig en positief. Ze weigert lelijk te praten over de vader van haar dochter en blijft haar best doen om haar kind te ondersteunen. Haar advies aan andere alleenstaande ouders is duidelijk: laat je kind zelf beslissen en blijf altijd open communiceren.

Ook je verhaal kwijt? Wij stellen het zeer op prijs als je jouw ervaringen en inzichten met ons wilt delen via het 1ouderpunt. Of je nu een alleenstaande ouder bent die op zoek is naar ondersteuning, advies nodig heeft of gewoon wilt praten met gelijkgestemde ouders, wij zijn er voor jou. Bij het 1ouderpunt begrijpen we dat het opvoeden van een kind als alleenstaande ouder unieke uitdagingen met zich meebrengt. Daarom bieden wij een veilige en vertrouwelijke omgeving waar je jouw verhaal kunt delen en ondersteuning kunt vinden die specifiek is afgestemd op jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op met het 1ouderpunt.

Delen

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Actueel

Op de hoogte blijven

Ontvang tips en inspiratie rondom alleenstaand ouderschap in je inbox!

Geen spam, maar gewoon een leuke nieuwsbrief.

Onderwerpen van gesprek

1ouderpunt

Nog meer lezen

De nieuwe alleenstaande ouder – Daddy Q!

Als alleenstaande vader uit Amsterdam heb ik door de jaren heen veel geleerd over het leven, opvoeden en de kunst van het opnieuw beginnen. Ik wil deze ervaringen en inzichten met jullie delen in mijn maandelijkse vlogs op ons kanaal. Over Daddy Q – Maak kennis met Quaito Dasburg, een

Lees verder