Column: Vrouwelijkheid en moederschap: een balans tussen levensfases.

Door: Barbara Nanninga & Marusjka Sistermans.

Als vrouwen doorlopen we in de loop van ons leven talloze fases, en sommige daarvan zijn behoorlijk complex. Neem alleen al de maandelijkse cyclus, met termen als PMS, menorragie, anovulatie, hypomenorroe, spotting, enzovoort. Al deze termen hebben te maken met hormoonschommelingen en de delicate balans tussen progesteron en oestrogeen. We zijn eraan gewend geraakt dat deze balans soms verstoord wordt en ons dagelijks functioneren beïnvloedt. We hebben geen andere keuze dan ermee om te gaan.

De meesten van ons herkennen wel bepaalde gedragspatronen, vaak gepaard met verlangens naar lekkernijen zoals chocolade, die ons laten zien waar we ons bevinden in onze maandelijkse cyclus. Ons humeur lijkt er naarmate de maand vordert meestal niet beter op te worden, en ons seksuele verlangen krijgt vaak pas een boost tijdens de eisprong. Daarnaast staat ons de overgang te wachten als onze kinderen ouder worden, terwijl we ondertussen proberen al deze facetten van vrouwelijkheid in goede banen te leiden.

Tijdens de verschillende fases van het moederschap vond ik persoonlijk dat vrouw zijn soms een uitdaging kon zijn. Hoewel zwanger zijn op zichzelf natuurlijk een uiterst vrouwelijke ervaring is, is jezelf ‘vrouwelijk voelen’ iets heel anders. Vrouwelijkheid gaat vaak gepaard met je mooi, sexy, in balans, zacht, verzorgd en overgegeven voelen aan je vrouwelijke lichaam. Je moet jezelf prettig voelen en plezier hebben in je dagelijkse verzorging.

In de vroege stadia van de zwangerschap voelen veel vrouwen zich nog steeds erg vrouwelijk, tenzij ze worstelen met ochtendmisselijkheid. Naarmate de maanden verstrijken en het lichaam zwaarder wordt, kunnen ongemakken en kwalen het gevoel van vrouwelijkheid belemmeren. Het gezegde “ik voel me net een walrus” is dan ook herkenbaar voor veel zwangere vrouwen.

Als de baby eenmaal is geboren en we ons actief inzetten voor het moederschap, besteden we vaak meer tijd aan de dagelijkse zorg voor de baby dan aan onszelf. Terugkeren naar ons gevoel van vrouwelijkheid is voor veel vrouwen een uitdaging, naast het streven om fysiek weer in vorm te komen. De natuurlijke elegantie van vrouw zijn lijkt plotseling ver weg. Termen als “Milf” of “moeke” plaatsen moeders soms in een andere categorie, en de wereld van sociale media draagt hier niet altijd aan bij.

Dames, moeders, laten we niet vergeten dat het feit dat je een kind hebt gebaard een wonder van de natuur is. Je lichaam heeft een ongelooflijke prestatie geleverd door dat kleine wezentje in je te creëren. Het is van vitaal belang om dit aan jezelf te laten zien. Neem de tijd om die nieuwe vrouwelijkheid te omarmen, je lichaam te waarderen en te eren voor het geweldige werk dat het heeft verricht.

Je bent veranderd door de geboorte, de moeder in jou is ontwaakt, en het is belangrijk om jezelf daarin te vinden. De baby kan nergens zijn als jij niet zorgt dat je je goed voelt. Dat betekent het omarmen van je vrouwelijkheid, trots zijn op wie je nu bent, en goed voor jezelf zorgen. Jezelf zijn betekent je veilig voelen in jezelf, en dat is goed voor jou en je kindje!

Over Barbara Nanninga – (TV) Psycholoog & Lifecoach. Maak kennis met Barbara Nanninga, een veelzijdige psycholoog en lifecoach. Als alleenstaande moeder van een prachtige dochter deelt ze haar inzichten en ervaringen via maandelijkse columns voor 1ouderpunt. Met een eigen praktijk sinds 1997, heeft Barbara met talloze cliënten gewerkt aan persoonlijke en zakelijke vraagstukken. In 2000 bracht ze haar eerste boek, ‘Een bewuste duik in het onderbewuste’, uit en is ze momenteel bezig aan haar tweede boek over het ontwikkelen van een positieve mindset. In haar online training gebruikt ze haar eigen ontwikkelde zelfinzicht model om zelfvertrouwen op te bouwen en een positieve mindset te creëren. Daarnaast geeft Barbara leiderschapstrainingen in bedrijven en werkt ze zowel voor als achter de camera als psycholoog bij diverse televisieprogramma’s, waaronder ‘Help mijn man heeft een Hobby’, ‘Mijn leven in puin’, ‘Married at first sight’ en ‘The Bachelor’. Met haar brede achtergrond en ervaring draagt Barbara Nanninga bij aan het welzijn en de groei van anderen, zowel professioneel als persoonlijk. Zelf aan de slag met je mindset? Met de code ‘positief’ krijg je 50% korting via deze link.

Over Marusjka Sistermans – Therapeute & Coach. Marusjka is een alleenstaande moeder van een half-Spaanse zoon van 17 en een dochter van 14. Ze brengt haar kinderen groot met een mix van Nederlandse en Spaanse culturen, mede dankzij haar eigen ervaringen van het wonen in Spanje. Nu vanuit Amsterdam, werkt ze als hypno-therapeute, reader en coach, waarbij ze zich vooral richt op het doorbreken van emotionele blokkades bij haar cliënten. Marusjka’s unieke aanpak begint vaak met het focussen op de stem, waardoor ze snel de emotionele knelpunten kan identificeren. Zo zegt ze zelf: “Door te luisteren naar iemands stem, voel ik vaak al bij binnenkomst waar emotioneel iets vastzit.” Naast haar therapeutisch werk is Marusjka ook actief als vertrouwenspersoon, stemtrainer, voice-over artiest en is ze wekelijks bezig met muziek. In samenwerking met Barbara Nanninga heeft ze bijgedragen aan diverse TV-programma’s en workshops en nu werkt ze vol enthousiasme mee aan de columns voor het 1ouderpunt platform.

Delen

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Actueel

Op de hoogte blijven

Ontvang tips en inspiratie rondom alleenstaand ouderschap in je inbox!

Geen spam, maar gewoon een leuke nieuwsbrief.

Onderwerpen van gesprek

1ouderpunt

Nog meer lezen

Column: ‘Die nieuwe van je ex’

Door: Barbara Nanninga & Marusjka Sistermans. Een van de moeilijkste aspecten van een verbroken relatie is het moment waarop een van de twee ouders al snel weer een nieuwe partner heeft. Terwijl de pijn van de scheiding nog steeds verwerkt moet worden—vaak in verschillende fasen—lijkt de nieuwe relatie van de

Lees verder

Het verhaal van Petra: “Ik geniet er enorm van”

Door: Afra Accord In een tijd waarin traditionele gezinsstructuren evolueren, delen individuen zoals Petra hun persoonlijke ervaringen over het alleenstaand ouderschap. Voor Petra begon het ouderschap als een gedeelde droom, maar de realiteit bracht haar op een onverwacht pad. Nu, na 10 jaar als alleenstaande moeder, deelt ze haar inzichten

Lees verder

Op vakantie als alleenstaande ouder – Daddy Q

Als alleenstaande vader uit Amsterdam heb ik door de jaren heen veel geleerd over het leven, opvoeden en de kunst van het opnieuw beginnen. Ik wil deze ervaringen en inzichten met jullie delen in mijn maandelijkse vlogs op ons kanaal. Over Daddy Q – Maak kennis met Quaito Dasburg, een

Lees verder