Column: Pubers.

Door: Barbara Nanninga & Marusjka Sistermans.

Het zijn van een alleenstaande ouder is intensief. Veel mensen denken dat het opvoeden van puberkinderen gemakkelijker is omdat ze meer zelfstandigheid bieden. Dit klopt deels: je hoeft geen luiers meer te verschonen, en ze kunnen zelfstandig naar school en sport. Toch betekent dit niet dat je minder druk bent, je je minder zorgen maakt of dat het minder intensief is.

Neem bijvoorbeeld een doorsnee doordeweekse dag: de wekker gaat om 07.00 uur, maar in plaats van vrolijk wakker wordende kinderen moet het alarm nu minstens drie keer afgaan om ze uit bed te krijgen. De tegenzin voor school wint het net aan van de plicht, wat elke keer weer voor stress zorgt om op tijd te komen. En natuurlijk denken ze in deze stressvolle momenten niet aan een gezonde lunch, dus bereid je nog steeds met liefde hun lunchbox om te voorkomen dat ze zich overgeven aan ongezonde snacks.

De consumptie van voedsel en de hoeveelheid wasgoed zijn aanzienlijk toegenomen, omdat pubers vaak van mening zijn dat ze elke dag in een andere outfit gezien moeten worden. Als ouder probeer je dagelijks het belang van orde en netheid bij te brengen, van het opruimen van slaapkamers tot het maken van huiswerk, en sta je klaar om bij allerlei problemen te helpen. Daarbij heb je zelfs een extra verzekering afgesloten voor het geval apparatuur per ongeluk sneuvelt.

Het opvoeden van puberkinderen is een constante balans tussen zorgen maken en vertrouwen hebben dat het allemaal goed komt. Het proces van langzaam loslaten en vertrouwen op hun eigen keuzes gaat gepaard met discussies en is niet eenvoudig. Het is belangrijk te onthouden dat een scherpe opmerking of een brutaal antwoord vaak niet persoonlijk bedoeld is, maar een uiting van de hormonale storm waar ze doorheen gaan.

Mijn advies is om niet te diep in de problemen te duiken. Houd het gezellig en ontspannen voor jezelf. Er is niets veranderlijker dan een puber, en humor is daarbij het toverwoord. Ergeren heeft geen zin, en je zult merken dat zingend opruimen je meer energie geeft dan een discussie aangaan. Uiteindelijk zullen ze vanzelf volwassen worden.

Over Barbara Nanninga – (TV) Psycholoog & Lifecoach. Maak kennis met Barbara Nanninga, een veelzijdige psycholoog en lifecoach. Als alleenstaande moeder van een prachtige dochter deelt ze haar inzichten en ervaringen via maandelijkse columns voor 1ouderpunt. Met een eigen praktijk sinds 1997, heeft Barbara met talloze cliënten gewerkt aan persoonlijke en zakelijke vraagstukken. In 2000 bracht ze haar eerste boek, ‘Een bewuste duik in het onderbewuste’, uit en is ze momenteel bezig aan haar tweede boek over het ontwikkelen van een positieve mindset. In haar online training gebruikt ze haar eigen ontwikkelde zelfinzicht model om zelfvertrouwen op te bouwen en een positieve mindset te creëren. Daarnaast geeft Barbara leiderschapstrainingen in bedrijven en werkt ze zowel voor als achter de camera als psycholoog bij diverse televisieprogramma’s, waaronder ‘Help mijn man heeft een Hobby’, ‘Mijn leven in puin’, ‘Married at first sight’ en ‘The Bachelor’. Met haar brede achtergrond en ervaring draagt Barbara Nanninga bij aan het welzijn en de groei van anderen, zowel professioneel als persoonlijk. Zelf aan de slag met je mindset? Met de code ‘positief’ krijg je 50% korting via deze link.

Over Marusjka Sistermans – Therapeute & Coach. Marusjka is een alleenstaande moeder van een half-Spaanse zoon van 17 en een dochter van 14. Ze brengt haar kinderen groot met een mix van Nederlandse en Spaanse culturen, mede dankzij haar eigen ervaringen van het wonen in Spanje. Nu vanuit Amsterdam, werkt ze als hypno-therapeute, reader en coach, waarbij ze zich vooral richt op het doorbreken van emotionele blokkades bij haar cliënten. Marusjka’s unieke aanpak begint vaak met het focussen op de stem, waardoor ze snel de emotionele knelpunten kan identificeren. Zo zegt ze zelf: “Door te luisteren naar iemands stem, voel ik vaak al bij binnenkomst waar emotioneel iets vastzit.” Naast haar therapeutisch werk is Marusjka ook actief als vertrouwenspersoon, stemtrainer, voice-over artiest en is ze wekelijks bezig met muziek. In samenwerking met Barbara Nanninga heeft ze bijgedragen aan diverse TV-programma’s en workshops en nu werkt ze vol enthousiasme mee aan de columns voor het 1ouderpunt platform.

Delen

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Actueel

Op de hoogte blijven

Ontvang tips en inspiratie rondom alleenstaand ouderschap in je inbox!

Geen spam, maar gewoon een leuke nieuwsbrief.

Onderwerpen van gesprek

1ouderpunt

Nog meer lezen

De nieuwe alleenstaande ouder – Daddy Q!

Als alleenstaande vader uit Amsterdam heb ik door de jaren heen veel geleerd over het leven, opvoeden en de kunst van het opnieuw beginnen. Ik wil deze ervaringen en inzichten met jullie delen in mijn maandelijkse vlogs op ons kanaal. Over Daddy Q – Maak kennis met Quaito Dasburg, een

Lees verder