Column: Onafhankelijkheid als alleenstaande ouder, een kans voor eigen kracht!

Door: Barbara Nanninga & Marusjka Sistermans.

Het leven als alleenstaande ouder is een reis met ups en downs. In het begin, wanneer de wonden van een verbroken relatie nog vers zijn, voelen de nadelen vaak zwaarder. De eenzaamheid in de avond, als je kind slaapt en je uitgeput op de bank zit, het gevoel alles alleen te moeten doen – dit zijn ervaringen die veel alleenstaande ouders zullen herkennen.

Maar er schuilt ook kracht in deze onafhankelijkheid, iets wat je misschien pas realiseert als je je weer beter voelt. In een relatie zijn betekent constant rekening houden met elkaar, soms ten koste van jezelf. Dit constante aanpassen kan je eigen identiteit doen vervagen.

Neem bijvoorbeeld Kirsten, een vrouw die ik ken. Ze groeide op in een gezin waar haar moeder voortdurend op zoek was naar de goedkeuring van haar vader, zichzelf wegcijferend om hem gelukkig te maken. Kirsten dacht lange tijd dat geluk afhankelijk was van de waardering van een partner. Toen haar eigen relatie strandde, voelde ze zich verloren en waardeloos.

Maar toen begon Kirsten te beseffen dat ze zelf de kracht had om beslissingen te nemen. Ze leerde te vertrouwen op haar eigen oordeel, in plaats van voortdurend te twijfelen. Langzaam groeide het besef dat haar geluk niet afhankelijk was van de goedkeuring van een ander. Haar zelfvertrouwen nam toe en ze begon zichzelf te waarderen als haar eigen beste gezelschap.

Het is natuurlijk verdrietig als een relatie eindigt en gezamenlijke dromen vervagen. Maar als je deze wending kunt zien als een kans voor persoonlijke groei, kan dat de pijn verzachten. Nu heb je de vrijheid om je kind onafhankelijkheid te leren, terwijl je zelf werkt aan je emotionele autonomie. Je leert je kind de waarde van zelf keuzes maken, beslissingen nemen, feestdagen organiseren, avonturen beleven en naar je eigen hart te luisteren.

Je geeft je kind mee wat jij belangrijk vindt in het leven. Je leert ze dat ze mogen zijn wie ze zijn, hun eigen veilige haven. En dat, beste lezers, is misschien wel het mooiste geschenk dat je als alleenstaande ouder kunt geven.

Over Barbara Nanninga – (TV) Psycholoog & Lifecoach. Maak kennis met Barbara Nanninga, een veelzijdige psycholoog en lifecoach. Als alleenstaande moeder van een prachtige dochter deelt ze haar inzichten en ervaringen via maandelijkse columns voor 1ouderpunt. Met een eigen praktijk sinds 1997, heeft Barbara met talloze cliënten gewerkt aan persoonlijke en zakelijke vraagstukken. In 2000 bracht ze haar eerste boek, ‘Een bewuste duik in het onderbewuste’, uit en is ze momenteel bezig aan haar tweede boek over het ontwikkelen van een positieve mindset. In haar online training gebruikt ze haar eigen ontwikkelde zelfinzicht model om zelfvertrouwen op te bouwen en een positieve mindset te creëren. Daarnaast geeft Barbara leiderschapstrainingen in bedrijven en werkt ze zowel voor als achter de camera als psycholoog bij diverse televisieprogramma’s, waaronder ‘Help mijn man heeft een Hobby’, ‘Mijn leven in puin’, ‘Married at first sight’ en ‘The Bachelor’. Met haar brede achtergrond en ervaring draagt Barbara Nanninga bij aan het welzijn en de groei van anderen, zowel professioneel als persoonlijk. Zelf aan de slag met je mindset? Met de code ‘positief’ krijg je 50% korting via deze link.

Over Marusjka Sistermans – Therapeute & Coach. Marusjka is een alleenstaande moeder van een half-Spaanse zoon van 17 en een dochter van 14. Ze brengt haar kinderen groot met een mix van Nederlandse en Spaanse culturen, mede dankzij haar eigen ervaringen van het wonen in Spanje. Nu vanuit Amsterdam, werkt ze als hypno-therapeute, reader en coach, waarbij ze zich vooral richt op het doorbreken van emotionele blokkades bij haar cliënten. Marusjka’s unieke aanpak begint vaak met het focussen op de stem, waardoor ze snel de emotionele knelpunten kan identificeren. Zo zegt ze zelf: “Door te luisteren naar iemands stem, voel ik vaak al bij binnenkomst waar emotioneel iets vastzit.” Naast haar therapeutisch werk is Marusjka ook actief als vertrouwenspersoon, stemtrainer, voice-over artiest en is ze wekelijks bezig met muziek. In samenwerking met Barbara Nanninga heeft ze bijgedragen aan diverse TV-programma’s en workshops en nu werkt ze vol enthousiasme mee aan de columns voor het 1ouderpunt platform.

Delen

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Actueel

Op de hoogte blijven

Ontvang tips en inspiratie rondom alleenstaand ouderschap in je inbox!

Geen spam, maar gewoon een leuke nieuwsbrief.

Onderwerpen van gesprek

1ouderpunt

Nog meer lezen

De nieuwe alleenstaande ouder – Daddy Q!

Als alleenstaande vader uit Amsterdam heb ik door de jaren heen veel geleerd over het leven, opvoeden en de kunst van het opnieuw beginnen. Ik wil deze ervaringen en inzichten met jullie delen in mijn maandelijkse vlogs op ons kanaal. Over Daddy Q – Maak kennis met Quaito Dasburg, een

Lees verder