Voor gemeenten en andere professionals
Werk je met alleenstaande ouders, bijvoorbeeld als professional of gemeente? Het 1ouderpunt helpt professionals deze groep beter in beeld te krijgen. Alleenstaande ouders zijn een groeiende groep in Nederland. Deze groep ouders is divers en staat voor andere uitdagingen dan het klassieke tweeoudergezin.
Het 1ouderpunt ondersteunt niet alleen alleenstaande moeders, zoals vaak gedacht wordt, maar helpt ook gescheiden ouders die een ‘co-ouderschap’ hebben, een ouder waarvan de partner is overleden, in detentie zit of om andere redenen niet in beeld is. Daarom spreken we vaak van een ‘eenoudergezin’.
1oudergezinnen feiten & cijfers
Er zijn in Nederland 596.408 eenoudergezinnen, in ongeveer 90% van deze gezinnen staat er een moeder aan het hoofd. Het 1ouderpunt is een community voor alleenstaande vaders, moeders en opvoeders, oftewel eenoudergezinnen. Speciaal voor gemeenten en professionals hebben we een factsheet ontwikkelt.
1 op de 3 kinderen groeit op in een eenoudergezin
Eén op de drie kinderen woont een deel van hun jeugd in een eenoudergezin. Eén op de zes woont op dit moment in een eenoudergezin. Bijna 9% van de kinderen wordt in een eenoudergezin geboren (CBS 2019).
Armoede onder alleenstaande moeders
Ongeveer 75% van de kinderen uit een bijstandsgezin groeit op in een gezin met het laagste welvaartsniveau gedurende de eerste duizend dagen. Bijna 3 op de 4 bijstandsgezinnen zijn eenoudergezinnen (CBS 2023).
Kinderen in armoede
Ongeveer 60% van de kinderen in een bijstandsgezin woonde begin 2020 bij één ouder, meestal hun moeder. Vaak werkte de alleenstaande ouder of een van de twee ouders niet vaak of weinig. Hierdoor was de bijstandsuitkering de voornaamste bron van inkomen (CBS 2022).
Meer weten? Op onze factsheet staan de belangrijkste feiten en cijfers op een rijtje.