Voor gemeenten en andere professionals

Werk je met alleenstaande ouders, bijvoorbeeld als professional of gemeente? Het 1ouderpunt helpt professionals deze groep beter in beeld te krijgen. Alleenstaande ouders zijn een groeiende groep in Nederland. Deze groep ouders is divers en staat voor andere uitdagingen dan het klassieke tweeoudergezin. 

Het 1ouderpunt ondersteunt niet alleen alleenstaande moeders, zoals vaak gedacht wordt, maar helpt ook gescheiden ouders die een ‘co-ouderschap’ hebben, een ouder waarvan de partner is overleden, in detentie zit of om andere redenen niet in beeld is. Daarom spreken we vaak van een ‘eenoudergezin’.

1oudergezinnen feiten & cijfers

Er zijn in Nederland 596.408 eenoudergezinnen, in ongeveer 90% van deze gezinnen staat er een moeder aan het hoofd. Het 1ouderpunt is een community voor alleenstaande vaders, moeders en opvoeders, oftewel eenoudergezinnen. Speciaal voor gemeenten en professionals hebben we een factsheet ontwikkelt.

1 op de 3 kinderen groeit op in een eenoudergezin

Eén op de drie kinderen woont een deel van hun jeugd in een eenoudergezin. Eén op de zes woont op dit moment in een eenoudergezin. Bijna 9% van de kinderen wordt in een eenoudergezin geboren (CBS 2019).

Armoede onder alleenstaande moeders

Ongeveer 75% van de kinderen uit een bijstandsgezin groeit op in een gezin met het laagste welvaartsniveau gedurende de eerste duizend dagen. Bijna 3 op de 4 bijstandsgezinnen zijn eenoudergezinnen (CBS 2023).

Kinderen in armoede

Ongeveer 60% van de kinderen in een bijstandsgezin woonde begin 2020 bij één ouder, meestal hun moeder. Vaak werkte de alleenstaande ouder of een van de twee ouders niet vaak of weinig. Hierdoor was de bijstandsuitkering de voornaamste bron van inkomen (CBS 2022).

Meer weten? Op onze factsheet staan de belangrijkste feiten en cijfers op een rijtje.

Menukaart voor gemeenten

Alleenstaande ouders doen veel alleen. Hierdoor zitten zij vaak klem tussen zorg, werk, beleid en regels die onvoldoende aansluiten op de gezinssituatie. Alleenstaande ouders hebben te maken met o.a.; arbeidsdiscriminatie, problemen rondom het ontvangen van toeslagen en alimentatie, eenzaamheid, het vinden van betaalbare kinderopvang, het vinden van geschikte en betaalbare woonruimte, het betalen van gemeentelijke belastingen en de balans tussen zorg en werk.

Problemen van alleenstaande ouders werken altijd door op de ontwikkeling van hun kinderen en maken het een urgent probleem, waarvoor het 1ouderpunt oplossingen biedt.

Wees onderdeel van de oplossing

Als gemeente kun je onderdeel zijn van de oplossing. Het landelijke 1ouderpunt ondersteunt gemeentes door middel van verschillende pakketten aansluitend bij de lokale situatie. Middels een samenwerking met gemeenten kunnen we alleenstaande ouders ondersteunen, stimuleren en activeren.

We bieden:

  • Pakket 1 – 1ouderpunt Start-up
  • Pakket 2 – 1ouderpunt Verandertraject
  • Pakket 3 – 1ouderpunt Landelijk
  • Maatwerk


Download voor meer informatie onze menukaart voor gemeenten.

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...