Door: Afra Accord

Tine’s verhaal begon als een strijd tegen alle verwachtingen. “Ik was al een alleenstaande moeder, nog voor mijn zoon geboren werd. Mijn zoon is nu 19. Toen ik hem verwachtte, had ik niets: geen diploma, geen huis, ik was dakloos. Iedereen zei dat ik het niet zou redden. Ik was zeven weken zwanger toen ik hulp zocht, maar in plaats van steun kreeg ik te horen dat kinderen zoals de mijne criminelen worden. Ze suggereerden zelfs dat ik de zwangerschap beter kon beëindigen.”

Hoe ga ik het redden?

Tine stond voor een keuze die duizenden vrouwen elk jaar in Nederland moeten maken. De dreiging van abortus hangt vaak samen met de angst voor de toekomst: Hoe ga je het redden met een kind, of nog een kind erbij? “Voor mij was er geen keuze. Ik voelde me al moeder.” Dit gevoel van moederschap dreef Tine vooruit, door een periode waarin zowel haar kracht als kwetsbaarheid op de proef werden gesteld.

Haar keuze om haar zoon te houden, staat nu, 19 jaar later, als een baken van trots in haar leven. Haar zoon is geen crimineel geworden, maar een jongeman die uitkijkt naar het stichten van zijn eigen gezin. Tine’s verhaal is een bewijs dat het moederschap niet alleen gaat over het opvoeden van een kind, maar ook over het overwinnen van persoonlijke hindernissen.

Eigen keuzes maken

In Nederland heeft de overheid de regels rondom abortus recentelijk aangepast. Tot voor kort was er een verplichte bedenktijd van vijf dagen, maar sinds 1 januari 2023 is deze regel gewijzigd. Nu wordt de lengte van de bedenktijd in overleg met de arts bepaald, een verandering die de autonomie van vrouwen respecteert en hun de ruimte geeft om een weloverwogen beslissing te nemen.

Tine’s verhaal is niet alleen een getuigenis van moederliefde en het volgen van haar eigen gevoel, maar ook een herinnering aan de complexiteit van keuzes rondom zwangerschap en abortus. Haar beslissing om haar zwangerschap door te zetten was de juiste voor haar, een beslissing die haar leven heeft verrijkt op manieren die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Die keuze maken is inderdaad niet altijd eenvoudig. Of je nu wel of niet kiest voor een kind, het is een beslissing die diep persoonlijk en vaak complex is. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Er zijn organisaties en professionals die je kunnen ondersteunen bij het maken van deze keuze.

Hulp

Als je hulp nodig hebt of je twijfels wilt bespreken, kun je bijvoorbeeld contact opnemen met het FIOM. FIOM is gespecialiseerd in onderwerpen zoals zwangerschapskeuzes. Zij bieden een luisterend oor en deskundige begeleiding om je te helpen bij het nemen van de juiste beslissing voor jouw situatie. Het is belangrijk om alle opties te overwegen en te praten over je gevoelens, twijfels, en zorgen.

Onthoud dat het jouw keuze is en dat het belangrijk is om een beslissing te nemen die het beste past bij jouw leven en toekomst. De steun van organisaties zoals FIOM kan je de nodige informatie en perspectieven bieden om een geïnformeerde keuze te maken. Zij kunnen je helpen om je gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten en te navigeren door de complexiteit van deze levensveranderende beslissing.

Meer lezen? Kijk dan ook op de website van Rutgers Stichting.

Ook je verhaal kwijt? Wij stellen het zeer op prijs als je jouw ervaringen en inzichten met ons wilt delen via het 1ouderpunt. Of je nu een alleenstaande ouder bent die op zoek is naar ondersteuning, advies nodig heeft of gewoon wilt praten met gelijkgestemde ouders, wij zijn er voor jou. Bij het 1ouderpunt begrijpen we dat het opvoeden van een kind als alleenstaande ouder unieke uitdagingen met zich meebrengt. Daarom bieden wij een veilige en vertrouwelijke omgeving waar je jouw verhaal kunt delen en ondersteuning kunt vinden die specifiek is afgestemd op jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op met het 1ouderpunt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Neem gerust contact met ons op!

Whatsapp contact:
Stuur een whatsapp bericht naar 06-49644545

Mailcontact:
Stuur een mail naar info@1ouderpunt.nl, deze worden elke dinsdag beantwoordt.

Liever telefonisch contact? Stuur een whatsapp bericht of mail, en dan plannen we een telefonische afspraak in.