Het verhaal van Salma: Ik moest opeens alleen verder.

Door: Afra Accord

“Mijn man overleed overleed heel plots, we waren 13 jaar getrouwd.” Salma werd weduwe en daarmee alleenstaande ouder van 3 kinderen, van 9, 14 en 16 jaar oud. “Een stom woord, weduwe,” vindt ze. Na een geweldig huwelijk stond ze er ineens helemaal alleen voor en moest ze de volledige zorg voor haar kinderen op zich nemen. Volgens Salma zijn er veel alleenstaande moeders die er bewust voor hebben gekozen om de enige ouder te zijn, maar soms loopt het leven gewoon anders. “Als de dood onverwacht toeslaat, is dat natuurlijk heel anders. Het is een afschuwelijk iets waar je elke dag mee wordt geconfronteerd. Het zwaarste aan ouder zijn is dat je alle beslissingen in je eentje moet nemen. Mijn dochter heeft bijvoorbeeld diabetes en heeft ook nog andere ziektes ontwikkeld. Haar zorg ligt nu volledig op mijn schouders“.

Verdriet

Salma deelt haar ervaring met het rouwproces als een alleenstaande moeder; “Je wordt geconfronteerd met het gemis van je partner, maar ook met het feit dat je kinderen hun vader missen. Je bent niet met jezelf bezig. Je hebt geen ruimte om het te verwerken. Het overkomt je. Daarna ga je in een soort schok en dan krijg je zoveel op je af. Je hebt natuurlijk drie kinderen die ontzettend veel verdriet hebben. Je wordt een soort automatische piloot. Ook als de kinderen naar bed zijn, is er geen ruimte voor je eigen verdriet, want dan is er nog zoveel dat je moet doen, alleen, zonder de allerliefste vader die je je zou kunnen wensen. Soms huil ik wel in mijn eentje. Maar het grootste deel van de tijd ben ik volledig gefocust op mijn kinderen. Je moet alle ballen in de lucht houden. Het is ontzettend zwaar. Je moet alleen verder. Daarom heb ik veel bewondering voor de moeders die er bewust voor kiezen alleenstaande ouder te zijn.”

Nieuwe liefde na de dood

“Als je weet wat je aan je man had en hij was een geweldige vader die dol was op ons, vrij was en bovendien hoogopgeleid, dan denk ik niet dat ik ooit iemand anders zal vinden die mij begrijpt zoals hij deed. Eerlijk gezegd ben ik daar ook helemaal niet mee bezig. Als je eenmaal hebt ervaren wat je aan je partner had, wordt dat heel moeilijk. Ik zie mijn twee pubers nog steeds heel verdrietig zijn na 3 jaar, ik kan me niet voorstellen dat er een andere man naast hen op de bank zit,” zegt Salma. Langzamerhand zal ze wel een plek moeten vinden, dat weet ze. Het rouwproces is voor iedereen anders en kan soms erg lang duren. Ze adviseert anderen in dezelfde situatie om erover te praten. “Stop het niet weg. Soms willen mensen na het overlijden meteen alles opruimen en niet meer aan die persoon denken. In mijn huis hangt de kast van mijn man nog steeds zoals hij altijd hing, met al zijn kleren en spullen.”

Salma vertelt dat ze traumaverwerking heeft gedaan met haar kinderen, wat haar enorm heeft geholpen. “Ik heb fotoalbums gemaakt met mijn kinderen en blijf leuke herinneringen opschrijven, want je vergeet heel veel. Belangrijk is wel dat je toch probeert de draad weer op te pakken, actief blijft, dus niet bij de pakken neerzit, en hulp zoekt als je er zelf niet uitkomt.”

Zwaar

Het opvoeden van kinderen is voor elke alleenstaande ouder een uitdaging. Voor sommige ouders is het financieel zwaar. Voor Salma is “het nemen van beslissingen in je eentje” het allerzwaarste. En natuurlijk is er het verdriet van de kinderen en van haarzelf. “Eigenlijk ben je puur met je kinderen bezig en niet met jezelf. Je moet verder.. dat laat niet op zich wachten!”

Ook je verhaal kwijt? Wij stellen het zeer op prijs als je jouw ervaringen en inzichten met ons wilt delen via het 1ouderpunt. Of je nu een alleenstaande ouder bent die op zoek is naar ondersteuning, advies nodig heeft of gewoon wilt praten met gelijkgestemde ouders, wij zijn er voor jou. Bij het 1ouderpunt begrijpen we dat het opvoeden van een kind als alleenstaande ouder unieke uitdagingen met zich meebrengt. Daarom bieden wij een veilige en vertrouwelijke omgeving waar je jouw verhaal kunt delen en ondersteuning kunt vinden die specifiek is afgestemd op jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op met het 1ouderpunt.

Delen

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Actueel

Op de hoogte blijven

Ontvang tips en inspiratie rondom alleenstaand ouderschap in je inbox!

Geen spam, maar gewoon een leuke nieuwsbrief.

Onderwerpen van gesprek

1ouderpunt

Nog meer lezen

De nieuwe alleenstaande ouder – Daddy Q!

Als alleenstaande vader uit Amsterdam heb ik door de jaren heen veel geleerd over het leven, opvoeden en de kunst van het opnieuw beginnen. Ik wil deze ervaringen en inzichten met jullie delen in mijn maandelijkse vlogs op ons kanaal. Over Daddy Q – Maak kennis met Quaito Dasburg, een

Lees verder