Column: Omgaan met je ex. Hoe doe je dat?

Door: Barbara Nanninga, (TV) Psycholoog – Lifecoach

Contact hebben met je ex is vaak ingewikkeld. Je kent vast die momenten waarop emoties opspelen, of ruzies die maar blijven slepen. Soms voel je je aangevallen of gekwetst door wat de ander zegt, vooral als je zelf nog worstelt met gevoelens. Dit kan echt hard aankomen.

Het gekibbel met je ex kan escaleren tot ruzies en geschreeuw. Na afloop voel je je vaak slechter: meer gekwetst, boos of verdrietig. Je vraagt je af of het ooit nog goed komt tussen jullie. Je neemt je voor om de volgende keer anders te reageren, om kalm te blijven en niet in te gaan op provocaties. Maar als het moment daar is, val je terug in oude patronen. Het is vermoeiend en je ziet er steeds meer tegenop om je ex nog te ontmoeten.

Om hierin verandering te brengen, is het belangrijk om te beseffen dat alles verandert. Niets blijft hetzelfde. Jouw leven zal ook veranderen. Je zult je weer sterk voelen en de controle over je leven terugkrijgen.

Een goede eerste stap is om alles wat er gebeurd is te verwerken. En dat begint met acceptatie. Accepteer de pijn die je hebt gevoeld en dat wat is gebeurd. Je kunt het verleden niet veranderen, maar wel hoe je ermee omgaat. Accepteer je gevoelens en bedenk wat je nu anders kunt doen om je leven mooi te maken. Accepteren kost minder energie dan vechten tegen je gevoelens.

Probeer kleine stappen te zetten. Bijvoorbeeld, als je je ex weer ziet, concentreer je dan op je voeten. Voel je pijn of boosheid, en richt dan je aandacht op je voeten die stevig op de grond staan. Dit helpt je om niet automatisch in oude patronen te vervallen.

En vergeet niet de onvoorwaardelijke liefde tussen jou en je kinderen. Jij blijft altijd hun moeder, net zoals je ex altijd de andere ouder zal zijn. Je hoeft geen competitie aan te gaan met je ex, want jouw band met je kinderen is uniek en onvervangbaar.

De uitdaging is om een balans te vinden in het omgaan met je ex, terwijl je je eigen gevoelens en die van je kinderen respecteert en beschermt. Het is een reis, geen bestemming, en elke kleine stap vooruit telt.

Over Barbara Nanninga – (TV) Psycholoog – Lifecoach. Maak kennis met Barbara Nanninga, een veelzijdige psycholoog en lifecoach. Als alleenstaande moeder van een prachtige dochter deelt ze haar inzichten en ervaringen via maandelijkse columns voor 1ouderpunt. Met een eigen praktijk sinds 1997, heeft Barbara met talloze cliënten gewerkt aan persoonlijke en zakelijke vraagstukken. In 2000 bracht ze haar eerste boek, ‘Een bewuste duik in het onderbewuste’, uit en is ze momenteel bezig aan haar tweede boek over het ontwikkelen van een positieve mindset. In haar online training gebruikt ze haar eigen ontwikkelde zelfinzicht model om zelfvertrouwen op te bouwen en een positieve mindset te creëren. Daarnaast geeft Barbara leiderschapstrainingen in bedrijven en werkt ze zowel voor als achter de camera als psycholoog bij diverse televisieprogramma’s, waaronder ‘Help mijn man heeft een Hobby’, ‘Mijn leven in puin’, ‘Married at first sight’ en ‘The Bachelor’. Met haar brede achtergrond en ervaring draagt Barbara Nanninga bij aan het welzijn en de groei van anderen, zowel professioneel als persoonlijk.

Zelf aan de slag met je mindset? Met de code ‘positief’ krijg je 50% korting via deze link.

Delen

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Actueel

Op de hoogte blijven

Ontvang tips en inspiratie rondom alleenstaand ouderschap in je inbox!

Geen spam, maar gewoon een leuke nieuwsbrief.

Onderwerpen van gesprek

1ouderpunt

Nog meer lezen

De nieuwe alleenstaande ouder – Daddy Q!

Als alleenstaande vader uit Amsterdam heb ik door de jaren heen veel geleerd over het leven, opvoeden en de kunst van het opnieuw beginnen. Ik wil deze ervaringen en inzichten met jullie delen in mijn maandelijkse vlogs op ons kanaal. Over Daddy Q – Maak kennis met Quaito Dasburg, een

Lees verder