Column: Emoties zijn gezond, ook als ze niet leuk zijn.

Door: Barbara Nanninga, (TV) Psycholoog – Lifecoach

Het mag misschien wat vreemd klinken, maar laten we eerlijk zijn: emoties zijn een essentieel onderdeel van ons leven en ze hebben een belangrijke boodschap voor ons. Vergelijk het met hoofdpijn, dat ons vertelt dat we rust nodig hebben of misschien wel ziek worden. Toch grijpen we vaak snel naar een pijnstiller om er vanaf te zijn en weer door te gaan met onze dagelijkse beslommeringen. Maar is dat wel zo’n gezonde aanpak?

Het is hoog tijd om te erkennen dat het belangrijk is om naar onze emoties te luisteren in plaats van ze te onderdrukken. Het kan lastig zijn, want soms lijkt het verleidelijk om emoties te dempen met alcohol, voedsel, of door simpelweg te lachen alsof er niets aan de hand is. Herkent u dit?

Neem bijvoorbeeld het verhaal van Nienke, een 36-jarige vrouw met overgewicht die worstelt met haar eetgewoonten sinds haar scheiding. Ze eet vooral ’s ochtends en ’s avonds om haar gedachten af te leiden van haar problemen, en overdag houdt ze zich in om geen oordeel van haar collega’s te vrezen.

Ik vroeg Nienke waarom ze niet naar andere manieren zoekt om zichzelf af te leiden, of nog beter, waarom ze haar verdriet niet onder ogen wil zien om het te verwerken. Haar angst ligt dieper dan je zou denken.

Als kind maakte Nienke de scheiding van haar ouders mee en herinnert ze zich de hartverscheurende momenten waarop haar moeder in tranen was. Ze hoopte elke dag dat haar moeder weer gelukkig zou worden, maar het duurde maanden voordat dat gebeurde. Nienke wilde haar eigen kind deze pijn besparen, maar realiseert zich nu dat ze zelf al een lange tijd niet meer gelukkig is.

Het besef dat ze haar eigen verdriet moet erkennen om te genezen, raakt Nienke diep. Ze begint te begrijpen dat haar moeder haar pijn onder ogen zag en uiteindelijk weer gelukkig werd. Tijdens ons gesprek laat ze haar emoties toe en beseft ze dat het uiten ervan helend kan zijn.

We hebben afgesproken dat als de drang om te eten als afleiding weer opkomt, ze eerst een minuut lang haar emoties zal toelaten en diep zal ademen. Vaak verdwijnt de behoefte om te veel te eten dan vanzelf. Ook realiseert ze zich dat praten met een goede vriendin, zoals ze met mij heeft gedaan, helend kan zijn. Het is een gezondere weg voor zowel lichaam als geest.

Laten we dus niet langer onze emoties onderdrukken, maar ze omarmen als waardevolle gidsen op onze innerlijke reis naar welzijn en geluk. Het is tijd om te luisteren naar de boodschap van onze emoties en te groeien door ze te accepteren, net zoals Nienke heeft gedaan.

Over Barbara Nanninga – (TV) Psycholoog – Lifecoach. Maak kennis met Barbara Nanninga, een veelzijdige psycholoog en lifecoach. Als alleenstaande moeder van een prachtige dochter deelt ze haar inzichten en ervaringen via maandelijkse columns voor 1ouderpunt. Met een eigen praktijk sinds 1997, heeft Barbara met talloze cliënten gewerkt aan persoonlijke en zakelijke vraagstukken. In 2000 bracht ze haar eerste boek, ‘Een bewuste duik in het onderbewuste’, uit en is ze momenteel bezig aan haar tweede boek over het ontwikkelen van een positieve mindset. In haar online training gebruikt ze haar eigen ontwikkelde zelfinzicht model om zelfvertrouwen op te bouwen en een positieve mindset te creëren. Daarnaast geeft Barbara leiderschapstrainingen in bedrijven en werkt ze zowel voor als achter de camera als psycholoog bij diverse televisieprogramma’s, waaronder ‘Help mijn man heeft een Hobby’, ‘Mijn leven in puin’, ‘Married at first sight’ en ‘The Bachelor’. Met haar brede achtergrond en ervaring draagt Barbara Nanninga bij aan het welzijn en de groei van anderen, zowel professioneel als persoonlijk.

Zelf aan de slag met je mindset? Met de code ‘positief’ krijg je 50% korting via deze link.

Delen

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Actueel

Op de hoogte blijven

Ontvang tips en inspiratie rondom alleenstaand ouderschap in je inbox!

Geen spam, maar gewoon een leuke nieuwsbrief.

Onderwerpen van gesprek

1ouderpunt

Nog meer lezen

Column: ‘Die nieuwe van je ex’

Door: Barbara Nanninga & Marusjka Sistermans. Een van de moeilijkste aspecten van een verbroken relatie is het moment waarop een van de twee ouders al snel weer een nieuwe partner heeft. Terwijl de pijn van de scheiding nog steeds verwerkt moet worden—vaak in verschillende fasen—lijkt de nieuwe relatie van de

Lees verder

Het verhaal van Petra: “Ik geniet er enorm van”

Door: Afra Accord In een tijd waarin traditionele gezinsstructuren evolueren, delen individuen zoals Petra hun persoonlijke ervaringen over het alleenstaand ouderschap. Voor Petra begon het ouderschap als een gedeelde droom, maar de realiteit bracht haar op een onverwacht pad. Nu, na 10 jaar als alleenstaande moeder, deelt ze haar inzichten

Lees verder

Op vakantie als alleenstaande ouder – Daddy Q

Als alleenstaande vader uit Amsterdam heb ik door de jaren heen veel geleerd over het leven, opvoeden en de kunst van het opnieuw beginnen. Ik wil deze ervaringen en inzichten met jullie delen in mijn maandelijkse vlogs op ons kanaal. Over Daddy Q – Maak kennis met Quaito Dasburg, een

Lees verder